Διπλασιασμός των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της εξεταστικής στο ΑΠΘ

 Διπλασιασμός των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της εξεταστικής στο ΑΠΘ
ο Υφυπουργός Παιδείας στις 31 Ιανουαρίου 2022 κατόπιν σχετικής ερώτησης στη Βουλή δήλωνε ότι “η πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα με τη δια ζώσης εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου είναι μηδενική” (https://www.foititikanea.gr/φοιτητής/25372-στη-βουλή-το-θέμα-της-υποχρεωτικής-δια-ζώσης-εξεταστικής/), αρνούμενος να λάβει οποιαδήποτε πρόσθετο μέτρο δημόσιας υγείας στα ΑΕΙ για την μείωση του κινδύνου έκθεσης εξεταζόμενων και εξεταστών στον SARS-CoV2.
H εξέλιξη της επιδημίας στο ΑΠΘ κατά τη διάρκεια της εξεταστικής φαίνεται να διαψεύδει την επιλογή της κυβέρνησης αλλά και των Πρυτανικών Αρχών για υποτίμηση της δυναμικής της επιδημίας και καθησυχασμό.
Κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες της εξεταστικής περιόδου (24 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου) τα εβδομαδιαία δηλωθέντα κρούσματα COVID-19 στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με την εβδομάδα πριν την έναρξη της εξεταστικής. Κατά την ίδια χρονική περίοδο η διασπορά της επιδημίας στο γενικό πληθυσμό παρέμενε σταθερή, ελαφρά δε αποκλιμακούμενη (δείτε επισυναπτόμενα). Η πορεία δηλαδή της επιδημίας στο ΑΠΘ, λόγω του αυξημένου συγχρωτισμού σε εξεταστικές αίθουσες χωρίς πρόσβαση σε φυσικό αερισμό και τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων, ακολουθεί αντίστροφη πορεία σε σχέση με αυτή που παρατηρείται προς ώρας στην κοινότητα.
Η ανάγκη συνδυασμού της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με όλα τα αναγκαία μέτρα δημόσιας υγείας (στρατηγική γνωστή και ως “vaccine-plus”) είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ για τον αποτελεσματικό έλεγχο της επιδημίας και την αντιμετώπιση των κινδύνων σχετικά με την αβέβαιη μελλοντική της πορεία (https://www.healthpolicycenter.gr/el/publications/covid-20).
 
 
 

Εκτύπωση  

Related Articles